Szivattyúk, kútról történő öntözés

Abban az esetben, ha öntözőrendszerünket nem hálózati vízről, hanem kútból vagy egyéb víztárolóból, élővízből tápláljuk meg, a szükséges mennyiségű és nyomású vizet szivattyú segítségével tudjuk biztosítani.

A szivattyúk két csoportját használhatjuk. A felszíni szivattyúkat 7-8 m mélységig tudjuk alkalmazni. Előnyük, hogy alacsonyabb a beszerzési áruk; hátrányuk, hogy valamilyen gépészeti helyiség vagy akna kialakítását igénylik, a szívó oldalon fellépő veszteségek nem számolhatóak, mozgó vízszint esetén jelentős változás lehet a leadott víz mennyiségében és nyomásában, valamint komolyabb munkát igényel téliesítésük, illetve tavaszi beüzemelésük.

Másik csoportja az alkalmazható szivattyúknak a mélykútszivattyúk vagy csőszivattyúk. Ezzel a csoporttal gyakorlatilag korlátlan mélységből tudunk vizet nyerni. Hátrányuk, hogy beszerzési áruk jóval magasabb a felszíni szivattyúknál; előnyük a víznyerési mélység korlátlansága, nem igényelnek egyéb építményt a felszínen, a szállítási veszteségek jól kalkulálhatóak, a téliesítés, illetve a beüzemelés jóval egyszerűbb.

Az öntözőrendszerbe épített szivattyúkat egyrészt vezérelni szükséges, hogy a berendezés üzemelése közben lépjenek azok is működésbe. Másrészt célszerű gondoskodni a beépített szivattyú védelméről, hogy az esetleges vízkifogyáskor vagy vízfogyasztás hiányában ne forogjanak, ne menjenek tönkre.

Annak biztosítására, hogy a szivattyú ne fusson szárazon vagy ne forogjon álló folyadékban, a nyomás- és áramlásfigyelő egységek alkalmasak. Ezek egy része képes a szivattyút bekapcsolni vízelvétel esetén, így elsőre alkalmasnak tűnik mindkét feladat ellátására (öntözés altti üzemeltetés, illetve szivattyúvédelem).

Az öntözés idejére a szivattyú működését a vezérlő automatikák szivattyúvezérlő funkciójának használatával is biztosíthatjuk. Az automatika 24 V-os váltóáramú jelet ad a szivattyú igényelt működésének időtartama alatt. Ezzel a jellel, egy relé segítségével a szivattyúra tudjuk kapcsolni a tápfeszültséget.

A tartós és biztonságos működéshez a két megoldás (szivattyúvezérlés, valamint nyomás- és áramlásfigyelő egység) együttes alkalmazása szükséges..