Programozás, az öntözés időpontja, időtartama

Ahhoz, hogy a kiépített automata öntözőrendszerrel gazdaságosan, a növényzet számára ideális körülményeket teremtsünk, átgondoltan és nem ötletszerűen, kísérletezve kell programoznunk berendezésünket.

Az első az öntözés időpontjának helyes megválasztása. Itt két szempontot kell figyelembe vennünk: a párolgási veszteségeket, illetve a növény-egészségügyi szempontokat. A párolgási veszteségek egy nyári napon, a napközbeni órákban akár a 60 %-ot is elérhetik (azaz 10 l öntözővízből 4 l jut a talajba), de még a kora esti órákban is 30-40 % között mozognak, ha napközben kánikula volt. A párolgási veszteségek a léghőmérséklet és a talaj, illetve a növényzet hőmérsékletének csökkenésével együtt csökkennek. Ezek az értékek a napfelkelte körüli időpontban a legalacsonyabbak, ha a légköri frontok nem szállítanak máshonnan hideg légtömegeket. A gombabetegségek számára a magas páratartalom és a nedves levélfelület, különösen meleg léghőmérséklettel párosulva ideális körülményeket teremtenek. (Az utóbbi négy évben már a gyepfelületeken is komoly károkat okoztak a különböző gombabetegségek.) Így törekednünk kell, hogy az öntözéssel ne teremtsünk ideális feltételeket a kórokozók számára. A két szempontot figyelembe véve, a hajnali, kora reggeli időpontokat tekinthetjük ideálisnak, ekkor nagyon alacsony a párolgási veszteség, és a növényzet felületéről viszonylag gyorsan felszárad az öntözővíz.

A második, szintén nagyon fontos lépés az öntözés gyakoriságának meghatározása. A növényeknek, így a gyep gyökérzetének is háromféle anyagra van szüksége feladatai betöltéséhez: tápanyagokra a gyökérzónában (gyepnél a felső 10-14 cm), nedvességre (a tápanyagok oldat formájában történő felvételéhez és a növényben zajló biokémiai folyamatokhoz, mint anyagra), valamint levegőre (a gyökérzet életfunkcióihoz). Ha mindhárom szempontot figyelembe vesszük, azt kell látnunk, hogy a heti kétszeri, kánikulában maximum háromszori öntözéssel érhető el az ideális állapot.

Nagyon könnyen ellenőrizhetjük gyepünk állapotát: egy kockát kivágva a felületből, ellenőrizzük, milyen mélységbe hatol le a gyökérzet. A kívánatos minimum 8-10 cm. Ha a gyep sekélyebben gyökeresedik, túl gyakran öntözünk. A gyakori öntözés eredményeként a gyökérzet csak a talajfelszín közelében jut levegőhöz, így képtelen mélyebbre hatolni. A rendszeres öntözéssel a tápanyagokat mélyebb rétegekbe mossuk, így még trágyázás mellett is éheztethetjük gyepünket.

A szükséges kijuttatandó vízmennyiség meghatározása után tudjuk kiszámolni a szükséges öntözési időtartamot az egyes öntözési zónákhoz. (Pl. Budapest térségében egy átlagos júliusi hónapban 70 mm csapadékot kell pótolnunk. Ez a párolgási veszteségeket is figyelembe véve8 x 10-12 mm öntözővíz kijuttatását jelenti m2-enként. Ez spray típusú szórófejeknél 15 perc, S700 rotoros szórófejnél 90 perc öntözési időt jelent.).