Az automata öntözőberendezés téliesítése

Minden automata öntözőrendszert téliesíteni kell a fagykárok megelőzése érdekében. (A csőhálózat és a szórófejek mindenképpen a fagyhatár fölött helyezkednek el.) Ennek a menete kétféle lehet a berendezés kialakításának függvényében.

Kompresszoros víztelenítés: Ezt azokban az estekben kell elvégezni, ha a rendszerbe visszafolyásgátlóval ellátott fejek kerülnek beépítésre, vagy a megrendelő kívánságára ilyen víztelenítési rendszer lett kialakítva. A főcsap elzárása után a kompresszort a csatlakozási pontra kapcsoljuk, a nyomást a rendszerre engedjük. Ezt követően az öntözőrendszert körönként megnyitjuk vagy a vezérlő segítségével, vagy kézzel a mágnesszelepeken. A köröket egyesével addig járatjuk, míg csak vízpára jön a szórófejekből. Ha a műveletet minden körön elvégeztük, a víztelenítés befejeződött. A főelzárót, a kompresszor csatlakozási pontján lévő csapot és a szelepeket is zárt állapotban tartsuk télen. Az így elvégzett víztelenítés után tavasszal a rendszert a főcsap megnyitásával tudjuk beüzemelni.

Kézi víztelenítés: Abban az esetben végzendő így a víztelenítés, ha a rendszerben nincsenek visszafolyásgátlós szórófejek, és a megrendelő nem jelezte igényét kompresszoros víztelenítési lehetőség kialakítására. A főcsapot zárjuk el, a víztelenítő csapot nyissuk ki (ezt az ún. fagycsap egy menetben megteszi), majd a mágnesszelepeket kézzel nyissuk ki. Télre hagyjuk a főcsapot elzárt, a víztelenítő csapot és a mágnesszelepeket nyitott állapotban. Ezzel a rendszer víztelenítését befejeztük. Tavasszal a szelepek és a víztelenítő csap elzárásával, majd a főcsap megnyitásával helyezhetjük üzembe az öntözőrendszert..